Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Ahoj Piraci kamraci, Księżniczki, Muchomorki i Czerwone Kapturki … Wystrzałowy Bal już za Wami? Pora więc na karnawałowe prywatki!
Zaproście przyjaciół na mini przyjęcie, ubierzcie swoje fantastyczne stroje, pokoik przyozdóbcie serpentynami i nadmuchajcie kilka baloników. A wasze Mamusie poproście o pyszne przekąski, których przygotowanie zajmie im góra 15 minut!

Na spontaniczne spotkania z przyjaciółmi polecam Wam smakołyki przygotowane z ciasta francuskiego: coś „na słodko” i coś „na słono”.

Z FARSZEM „na słodko”

SKŁADNIKI:
płat ciasta francuskiego, 3 średnie jabłka, sok z połowy cytryny, limonki lub pomarańczy, szczypta cynamonu, szczypta brązowego cukru, 1 łyżeczka masła.

PRZYGOTOWANIE
1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, skroplić sokiem z cytryny / limonki / pomarańczy, oprószyć cynamonem i brązowym cukrem.
2. W rądelku roztopić masło, dodać jabłka i pogotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.

Z FARSZEM „na słono”

SKŁADNIKI:
płat ciasta francuskiego, 20 dag szynki, 15 dag sera cheddar, łyżka śmietany 18%, pół łyżki majonezu, szczypta gałki muszkatołowej.

PRZYGOTOWANIE
1. W miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z majonezem, uzyskaną jednolitą masę doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
2. Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

ZAWIJANIE

1. Ciasto francuskie odkleić od pergaminu i ułożyć „klejącą” stroną do góry, pociąć w kwadraty.
2. Na każdy kawałek nałożyć farsz, następnie skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta, a zaraz potem pozostałe – dość mocno dociskając ciasto opuszkami palców.
3. Sklejone ciasteczka przełożyć na blachę do pieczenia.

PIECZENIE
Ciasteczka wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 15 minut. Gotowe ciasteczka powinny się otworzyć, a ich boki powinny być leciutko przyrumienione.

Komentarze

Dodaj swój komentarz